(persartikel bij het eerste initiatief van d’ Ertegemse Trekkers)

Macharius heeft wat gemist!

Met één kersverse (fake-)burgemeester en zeven (fake-)schepenen verzamelde het gros van de Erwetegemse verenigingen zich vrijdagavond vóór de gerestaureerde kerk op het Sint Pietersplein. Terwijl de H. Macharius ongemerkt de benen nam, knipte initiatiefnemer en burgervader Chris Ramsdam wildenthousiast het kermisweekend op gang.

Begeleid door de fanfare van Sint-Maria-Oudenhove en een delegatie van de Erwetegemse ruiters, trok het voltallige college van burgemeester en schepenen in stoet ‘van de pluitse noar de stoase’.

Het initiatief rond het kermisweekend werd geïnspireerd door de vrees voor het leegbloeden van de kermis. Door een samenloop van omstandigheden verloor Erwetegem immers op korte tijd een aantal café’s, toch nog altijd een belangrijk deel van het gemeenschapsleven. Met de optocht werd alvast reeds op vrijdagavond duidelijk gemaakt dat Erwetegem er nog zin in heeft. Een swingend karaokegebeuren in ‘Le Miracle’ en oude krakers bij accordeonmuziek in ‘Het Anker’ tekenden het feestkarakter van deze Zottegemse deelgemeente.

Leegbloeden? Dat bleek alvast een ongegronde vrees. Massa’s volk en deelnemers op de ondertussen door de wol geverfde (en dus vlekkeloze) organisaties als de jogging (zaterdag), de ruiterommegang (zondagvoormiddag), de jubileumviering van de Meteors (zondagnamiddag), de wielerwedstrijd voor junioren waar de plaatselijke renner Sven De Keukelaere duidelijk zijn stempel op drukte (maandag, in het zog van de Zielenmis) en het unieke kampioenschap van het Belgisch Leger op dinsdagnamiddag, met alle randactiviteiten.

En de burgemeester en schepenen? Het kermisparcours bleek zo selectief dat ze niet allemaal het einde haalden zonder de nodige recuperatie in te lassen. Het respect voor de echte politiekers werd er alleen maar groter door. Die moeten zich dan weer niet ongerust maken over enige separatistische neigingen in het zuiden van Zottegem. Voorlopig toch niet, maar ondertussen ‘benne ‘k ik blij da’k in Ertegem ben geboren want…’ .